Primele doua sfaturi

1 fii atent sa intelegi ce se spune in spaniola

2 daca e sa inveti ceva inainte de orice, invata verbe,

fara verbe esti ”mancat” in orice limba! Ex: vreau=quiero, nu vreau =no quiero, arata-mi= enseñame, spune-mi=dime, pot= puedo, nu pot=no puedo, stiu= sé, nu stiu= no sé ...

cele mai importante verbe in spaniola, si nu numai, mi se par urmatoarele: SEGUIR- CORREGIR-DESCARTAR, sigo= continui, corrijo= corectez (cand gresesc), descarto= resping (cand nu ma intereseaza).

daca nu te intereseaza tre sa stii sa dai la o parte, sa respingi, orice ar fi si din start. asta se invata greu. Sa ajungi sa reactionezi ca in cel mai scurt banc, sigur, nu in sensul zgarceniei, ci in cel de a detecta rapid ce nu te intereseaza si de a respinge imediat:

-ITIC!
-N-AM

-¡JAIMITO!
-NO TENGO

aici ai CELE MAI FOLOSITE cuvinte in spaniola ,mai putina gramatica,
mici poezii, cuvinte frumoase dar si urate, cuvinte dulci in spaniola
bancuri scurte traduse+ TRUCURI...
DOZE MICI :) nu ne grabeste nimeni
in primul post ai linkurile. dai click pe ce te intereseaza

sábado, 28 de agosto de 2010

invatam spaniola pas cu pas...pasul 1

minimul pe care trebuie sa-l stii intr-o tara straina e sa intrebi unde e toaleta. restul pot sa mai astepte, nu? :) in spaniola- ¿donde estan los servicios?   

dar daca vrei sa inveti spaniola bine, ai aici o metoda. ideea e sa nu te stresezi ca la scoala, dar sa fii atent cand citesti, o ora pe zi. intai citesti relaxat dar atent un curs de spaniola, cel mai subtirel de la biblioteca, de exemplu. apoi treci un pic prin gramatica, dar atent, si deja mintea ta e pregatita sa asimileze din ce in ce mai puternic spaniola, si prin cele mai cool metode, pe care le si descriu pe scurt aici in blog- poezii, bancuri scurte, filme, stiri, muzici, talk-show-uri pe youtube.  

 inainte de orice fii hotarat/a sa inveti. intr-o luna jumate, daca te tii zilnic de spaniola, o sa acumulezi un vocabular minim de 500 de cuvinte, suficient sa te descurci in orice situatie

. fii deschis sa inveti mai multe cuvinte in continuare dar ai nevoie de o baza. primul pas trebuie sa fie si cel mai relaxat. nu te speria, nu te stresa, incepe usor dar cu atentie. cel mai important e sa fii atent la ce citesti, incet incet creierul retine fara sa-ti dai seama, si a doua sau a treia oara cand auzi citesti un cuvant vei sti ce inseamna.  

1 primele 15 zile- citeste un curs de conversatie cu ceva gramatica in el. zic   citeste-l, nu   lua  notite. doar citit. nu te stresa sa retii, dar citeste cu atentie cate un capitol doua in fiecare zi.  daca poti, fa exercitiile de la sfarsitul capitolului, dar nu e obligatoriu, poti cit doar rezolvarile, daca exista. primul pas e familiarizarea cu cuvintele si cu mici reguli de gramatica. orice curs ghid de conversatie e bun.

daca esti fan telenovele, urmareste cu atentie cuvintele in spaniola si traducereavezi filme in spaniola. truc -- pune audio in romana si subtitrarea in spaniola, invers decat esti obisnuit. asa vezi cuvintele in spaniola si auzi traducerea lor in romana. te opresti de cate ori e nevoie sau esti interesat

vezi in continuare. da click mai jos-

pasii doi trei patru si cinci. putina gramatica ca sa ne exprimam corect


ai in dreapta o chestie pe care scrie GOOGLE TRADUCTOR SPANIOL-ROMAN,  e primul din dreapta paginii.

scrie un cuvant in romana, da click pe TRADUCIR (inseamna "a traduce", astepti un pic, si apare cuvantul in romana... simplu, nu? :)

la fel. vrei sa stii cum se spune de ex ochi in spaniola? tot in dreapta ai GOOGLE TRADUCTOR ROMAN- SPANIOL. scrii cuvantul care te intereseaza. click si ai cuvantul in spaniola.

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada

Publicar un comentario en la entrada